Glavna stran

Iz Na prostem
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Logo lezeci.jpg

SPLETNA STRAN JE ŠE V NASTAJANJU!

Dobrodošli v spletni knjigi (ime-tudi namesto Glavna stran)!

Vsebina spletne knjige

Spletno knjigo smo se namenili oblikovati, da bi vam približali odprtokodni in prostodostopni računalniški svet. Ta ponuja množico odličnih, tudi brezplačnih rešitev tako za osebno kot profesionalno uporabo. Gre za programske rešitve, ki nastajajo z namenom pomembno izboljšati kakovost naših izkušenj v digitalnem svetu.

Skok na poglavje Prosto programje in storitve

Družba se pospešeno digitalizira. Suverenost posameznika in skupnosti temelji na razumevanju, kako družba deluje. Prav tako njuna sposobnost, da aktivno prispevata k razvoju prijaznejše prihodnosti. Z vsebinami v poglavju namenjenem digitalni družbi krepimo aktivno državljanstvo nove dobe.

Skok na poglavje Digitalna družba

Prijazno digitalno prihodnost lahko oblikujemo zgolj, če v njeno ustvarjanje dejavno vključujemo prav VSE člane naše skupnosti. V spletni knjigi zato namenjamo posebno pozornost vsebinam, ki so pomembne z vidika vključevanja v digitalni svet oseb z različnimi vrstami invalidnosti (Skok na poglavje Digitalna dostopnost in vključenost) in premnogim posameznikom, ki jih pri samozavestni uporabi digitalnih orodji ovira "le" soočanje z novim in neznanim (Skok na poglavje Začnimo na začetku).

Namen spletne knjige

Spletno knjigo oblikujemo prav z mislijo na vas, ki vam računalniški svet ni posebej domač. Trudimo se pisati v kolikor mogoče poljudnem jeziku, saj želimo doseči čim širši krog bralcev ne glede na predznanje. Pri prebiranju zapisov boste preko povezav lahko hitro skočili na obrazložitev uporabljenih pojmov tudi tako osnovnih, kot sta na primer računalnik in računalniški program.

Vabimo pa vas tudi, k sodelovanju. V kolikor naletite pri branju na besedo, besedno zvezo, ki vam ni razumljiva in bi želeli, da jo pojasnimo, nam to sporočite. Za to uporabite možnost zapisa sporočila v zavihku Pogovor, ki se nahaja na vrhu vsake strani nad naslovom strani. Da boste to možnost lahko uporabili, se boste morali prijaviti. Prijava je povsem enostavna! Kliknite na povezavo "Prijava" zgoraj desno in odprla se vam bo nova stran. Izmislite si neko uporabniško ime in geslo, ki ju vpišete v predlagana okenca in kliknite na moder gumb Prijava. Takoj za tem boste v zavihek Pogovor že lahko vnesli vaš predlog ali vprašanje.

Kako lahko spletno knjigo beremo?

Spletno knjigo lahko listate s klikom na povezavo na naslednjo ali prejšnjo stran, ki se nahaja na dnu vsake strani. Na ta način vas vodimo postopoma skozi poglavja kot v klasični knjigi, od opisa osnovnih pojmov dalje.

Raziskujete jo lahko s preskakovanjem skozi poglavja v kazalu vsebine ali pa z iskanjem opisov v abecednem seznamu (indeksu). Povezava na Kazalo vsebine se nahaja na vsaki strani med kategorijami (v obarvani vrstici na dnu strani).

V posameznih opisih so vstavljene tudi neposredne povezave, s katerimi lahko hitro skočite na opis posameznega pojma. Če boste zašli, naj vas spomnimo na možnost vračanja na prejšnjo stran, ki vam jo omogoča brskalnik. Z vsake strani pa se lahko vrnete tudi na to prvo stran s klikom na povezavo Glavna stran, ki se nahaja na vrhu menija na levi strani vsake strani.

naprej ▶
* Na tem spletnem mestu zaradi poenostavitve besedila uporabljamo le moško slovnično obliko.

Spletna stran nastaja v okviru projekta »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov« (2022-2023), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz naslova javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023.

Logotip Ministrstva za javno upravo (slo).jpg