Vključenost v digitalno družbo

Iz Na prostem
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Ko govorimo o vključenosti v digitalno družbo, v prvi vrsti mislimo na to, da imajo vsi posamezniki in vse skupnosti možnost uporabe digitalnih izdelkov in posluževanja digitalnih storitev prilagojeno njihovim zmožnostim in potrebam.
V sodobnih demokratičnih, socialnih in trajnostnih družbah je naloga države, da spodbuja vključenost vseh državljanov. V primeru digitalne družbe je torej naloga države, da skrbi za to, da se lahko vključujejo državljani in skupnosti v družbo, ki uporablja digitalne tehnologije.
Skrb za razvoj demokratične in socialne države pa prevzemamo tudi posamezniki in organizacije. Kot posamezniki lahko od države in organizacij (npr. proizvajalcev) pričakujemo in zahtevamo digitalno enakost za vse. Lahko se združujemo v (nevladne) organizacije, da združujemo svoje znanje, čas in trud zato, da državne organe spodbujamo k ustreznim spremembam.
V Sloveniji je na ravni države za vključenost v digitalno družbo zadolženo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Slovenska država je v letu 2022 sprejela prvi zakon, ki neposredno naslavlja to področje, Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti.

Glej tudi:

Viri: